Allehelgensgade 6

Allehelgensgade 6

Foto Kasper Jørgensen 2015

Schmeltz Stiftelse opført 1899 - indeholder 6 lejligheder à 52 m2.


Det var Roskilde Kommune, der i en årrække frem til 1998 administrerede stiftelsen. Den blev sat til salg sammen med Schmeltz "nye" Stiftelse beliggende Ved Klostermuren 10-12 i 1997 og solgt året efter.


Ejendommen er registreret som værende i bevaringskategori 4 ( bevaringsværdig i middel grad)


Foto Oluf Høst 2016

Ejendommen blev opført for midler testamenteret af byens store velgører O.H.Schmeltz.  Ejendommen blev bygget på en grund, som var en del af det grundareal, der hørte sammen med en facadegrund ud mod Rådhustorvet, hvor han i perioden 1864 til sin død i 1898  havde sin forretningsejendom i nr. 6.


Arkitekten bag byggeriet var V.J. Mørk-Hansen, som også Schmeltz i levende live havde benyttet til at tegne en anden af hans store gaver til byen, nemlig springvandet på torvet.


Ejendommens endevæg kom i 2014  til at give plads til en billedfrise, som blev en del af udsmykningen i Schmeltz Have, der fra nr. 6 strækker sig mod nord og Stændertorvet. Billedfrisen viser resultaterne af de ganske betydelige beløb, som Schmeltz gennem årene skænkede til sin fødeby.

Cand. mag. Per Steenholdt skrev i Paperboy primo januar 2018 en artikel om "Schmeltz Stiftelsen - en undervurderet perle".

Artiklen er illustreret af fotografen Kasper Jørgensen, som fint har fået både julestemning og billedfrisen på gavlen med på billedet.


Du kan læse artiklen her